Müşteri Temsilcisi
Tuğba
Müşteri Temsilcisi

Merhaba ben Tuğba. WhatsApp üzerinden bize yazabilirsiniz.

15:48
Whatsapp Destek Hattı
Post

2 Yaş Sendromu

2 Yaş Sendromu

2 Yaş Sendromu Nedir?

Ailelerin korkulu rüyası olan 2 yaş sendromu; bebeklik döneminden çocukluk dönemine ilk adımların atıldığı 1,5 ile 3 yaş arasında görülen, bazen aileyi zorlayan ve çocuğa nasıl davranılması gerektiği konusunda duyulan endişelerle geçen ancak tüm sağlıklı çocuklarda olması beklenen ve psikolojik gelişim içinde çok önemli olan bir süreçtir.

 

2 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

16-42 ay arasında görülen bu dönemde; anneye bağımlı olan ve tek başına hiçbir ihtiyacını karşılayamayan bebek, artık yürüyebilen ve konuşabilen, kendi ihtiyaçlarını yavaş yavaş karşılamaya çalışan bir çocuk haline gelir. Kazandığı bu gelişim özellikleri ile hem fiziksel hem de duygusal olarak anneden yavaş yavaş uzaklaşır.

Bu sendrom aslında yürüme eylemiyle doğrudan bağlantılı diyebiliriz. Çünkü yürümeye başlanmasıyla birlikte, bebekte bağımsızlık duygusu yoğun bir şekilde hissedilir. Bebeğin “ Ben de varım” demeye başladığı bu dönemde her şeye hayır diyebilir, öfke nöbetleri geçirebilir, söylenenlere uymayabilir.

Unutmayın; bunlar son derece normal durumlardır.

Bunların sebebi aslında çocuğun “ Ben de bir bireyim,” demeye ve kendini ispat etmeye çalıştığı bir döneme girmesidir.

“Korkunç 2” olarak da adlandırılan bu dönemde, çevreyi keşfetme ve bağımsız olma isteği, ebeveynlerle bir inatlaşma ve mücadele süreci olarak da anlaşılabilir.

  • Bu dönem içinde çocuklar bazen bir nesneyi / eşyayı delicesine isteyebilir ve ulaşamadığında kendini yerden yere vurabilir, saatlerce ağlayabilir ya da ebeveynlere ve çevresindekilere sert tepkiler gösterebilirler.

  • Ayrıca ani ruh hali değişimleri olabilir; oldukça mutlu bir halde gülerken bir anda hıçkıra hıçkıra ağlayabilir.
  • Kardeşleri olan bebekler kardeşleriyle, olmayan bebekler ise oyun arkadaşlarıyla normalden daha fazla kavga ederler.
  • Uyku düzeni, beslenme ve öz bakım gibi konularda, bakımveren birey ile inatlaşabilir. Örneğin yemek saatinde açsa bile sırf inadından yemek yemeyi reddebilir.

2 Yaş Sendromu Ne Kadar Sürer?

Ne yazık ki 2 yaş sendromu ne kadar sürer sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Her ne kadar aileler için sonsuza kadar sürecek gibi gelse de bilimsel olarak 36 aya kadar sürecin devam edebileceğini belirtelim. Bebekler kuralları anlayıp, istediği şeyleri açıkça söylediklerinde olduğunun farkına vardığında sendrom hafiflemeye başlar ve süreç daha kısa sürede ortadan kalkabilir.

2 Yaş Sendromu Yaşayan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Ebeveynlere Tavsiyeler

  • Çok katı eğitim ve kurallarla çocuğu yönetmeye ya da eğitmeye kalkışmayın.
  • Çocukla asla inatlaşmayın.
  • Çocuğa kullandığınız keskin hayırları azaltıp bunlar yerine mantıklı alternatifler sunun.Örneğin, çocuğunuz tabletle oynamak istiyor ve siz buna izin vermiyorsunuz ancak o ısrar ediyor. “ Baban ile play station mı oynamak istersin, yoksa benimle yemek yapmak mı?” gibi alternatifler sunarak farklı yoldan hayır diyebilirsiniz. Bu yolla çocuğunuza seçim yapma hakkı da verdiğinizi hissettirirsiniz.
  • Çocuk ısrarla bir şeyi almak ya da yapmak için ağlarsa, yeter ki sussun düşüncesiyle istediği şeyi yapmayın. Çocuğunuz sakinleşene kadar bekleyin ve sonrasında anlayacağı dille neden istediğini yapmadığınızı açıklayın. 
  • 2-3 yaş çocuğu sorgulama dönemindedir. “Bu ne?” “Niye?”, “Neden?” sorularını bıkıp usanmadan size soracaktır. Açıkça ve yaşına uygun olarak soruları yanıtlamalısınız. Eğer yorgunsanız “yorgun olduğunuzu ve daha sonra cevaplayabileceğinizi” dile getirmeli, tıpkı yetişkinlerle iletişiminizde olduğu gibi zaman istemelisiniz.
  • Çocuğun tuvalet eğitimi için uygun bir zaman yakalamanız gerekmektedir. Çocuk bu ihtiyacını sözel olarak ya da hareketleri ile anlatıyorsa eğitime başlayabilirsiniz.

  • Özellikle öfke nöbetleri hiçbir ebeveynin görmek istemediği bir durumdur. Böyle bir durumda ailelerin eğilimi çocuğun her istediğini yapıp hemen onların üstüne düşmek olur. Aksine öfke nöbeti geçiren çocuğun dikkat çekmeyi amaçladığı unutulmamalıdır. Peki ne yapmalıyız? Derseniz; bir kenarda oturarak çocuğun sevdiği bir kitabı sessizce okumak, onun sevdiği bir oyunu oynamak daha dikkat çekici olur. Kendisiyle ilgilenilmeyen çocuk ebeveyninin ne yaptığını merak ederek yanına gelir. Böylece sevdiği şeyi sizinle yapar ve öfke nöbeti son bulur.

Çocuk ile doğru iletişimi kurmanın altın kuralı oyun oynamaktır. Sözel olarak anlatılamayan duygu ve düşünceler oyun içinde kurgulanarak, etkili bir şekilde çocuğa aktarılabilir. Çocukların kendilerini en iyi ifade ettikleri dildir oyun..

Bu Gönderiyi Paylaş

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir