Müşteri Temsilcisi
Tuğba
Müşteri Temsilcisi

Merhaba ben Tuğba. WhatsApp üzerinden bize yazabilirsiniz.

05:09
Whatsapp Destek Hattı
Post

Çocukta Sorumluluk Bilinci

Çocuklarda Sorumluluk Bilinci

Sorumluluk duygusu doğuştan gelmeyip sonradan eğitimle kazanılabilen bir beceridir. Erken çocukluk döneminde oluşmaya başlayan sorumluluk bilinci bireyi her alanda etkilemektedir. Bireyin kendi kararlarını cesaretle almasını bu kararların sonuçlarına katlanmasını sağlar; toplum kurallarına uymaya, bağımsız ve tutarlı olmaya teşvik eder. Çocukta sorumluluk bilinci aile ortamında başlar, çünkü doğumdan sonraki ilk yıllar kişilik oluşumu için kritik bir önem taşımaktadır.  Anne-baba tutumları, ailenin kültürel, sosyal, ekonomik yapısı, ailenin büyüklüğü gibi durumlar çocuğun sorumluluk bilincini kazanmasını etkilemektedir.

Çocuğa Sorumluluk Bilinci Nasıl Verilir?

  • Bir çok anne-baba içgüdüleriyle çocuklarını olumsuzluklardan korumak için onların hayatlarını kolaylaştırmaya çalışırlar. Prize dokundurmamak, mutfağa sokmamak gibi.  Fakat farkında olmadan çocuğun gerçekleştirdiği davranışın sonucuyla yüzleşmesi engellenmiş olur.
  • İstenen bir davranışın gerçekleşebilmesi için  zamana ve denemelere ihtiyaç vardır. Bir günde bir davranış edinilemez ya da bir günde istenen davranış mükemmel hale gelemez.Çocuğunuzu sabırla ve şefkatle desteklemelisiniz.

  • Olumsuz geri bildirim yerine olumlu geri bildirim sağlamaya çalışın. Çocuğunuza yeme becerisi kazandırırken, etrafa saçılan yemekler, üstünü kirletmesi, çatalı-tabağı düşürmesi gibi durumlar çok normaldir. Bu durumlarda “sen yapamazsın, bırak, üstünü başını mahvettin,” gibi cümleler ile geri bildirim verilmemelidir. Çocukta sorumluluk bilinci geliştirmek için çocuğunuza ne yapmamasını değil de ne yapması gerektiğini söyleyin.

 

  • Günlük ev işlerinde çocuğunuzun yaşına uygun gerçekleştirebileceği beceriler ile size yardım etmesine izin verin. Yatağını toplaması, kendi oyuncaklarını sepete koyması,  yemek masasını kurması, elbiselerini toplaması gibi.

 

Bu Gönderiyi Paylaş

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir