Müşteri Temsilcisi
Tuğba
Müşteri Temsilcisi

Merhaba ben Tuğba. WhatsApp üzerinden bize yazabilirsiniz.

22:12
Whatsapp Destek Hattı
Post

Çocuklar Arasında Ayrım

Çocuklar Arasında Neden Ayrım Yapmamalıyız?

Yazıma başlamadan önce şunu belirtmek isterim ki çocuk büyütmek, bu mesuliyeti almak beceri ve emek isteyen uzun, yorucu bir yol. Hani “her yiğidin harcı değil,” desem sanırım yadırgamazsınız beni. Önemli olanın yalnızca çocuğu doğurmak değil, onu hakkıyla sağlıklı bir şekilde büyütmek de olduğuna inananlardanım. Öncellikle çocuklar arasında ayrım yapma koşulsuz seven değerli anne ve babalar sizleri kutluyorum…

İsteyerek veya farkına varmadan ebeveynlerin çocuklar arasında ayrım yapması, onarılması güç sonuçlara sebebiyet vermektedir.

Çocuklara eşit sevgi ve ilgi verilmesi onların birbirleriyle kardeş ilişkilerini olumlu yönde etkilemektedir. Aksi takdirde çocuklar arasında; saldırganlık, öfke, kıskançlık, birbirlerinin eşyalarına zarar verme, içine kapanma, nefret duyguları ortaya çıkarak gelişmektedir. Bu durum patolojik bir seyir aldığında mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Her çocuk farklı ilgi alanlarına, yeteneklere, mizaca, görünüşe, ve farklı kişilik yapılarına sahiptir. Kardeşler arasında kıyas ve baskı yaparak onların yaşam alanlarını bir nevi daraltmış olan anne ve babalar çoğu zaman bunun farkında olmasalar da gerçek şu ki; bir kardeşte takdir edilen yetenek ve davranışların diğer kardeşte de olması beklenilemez bir durumdur. Böyle bir durumda çocuk anlayışla karşılanmalı ve sırf istenildiği gibi başarılı değil, kardeşine göre daha kötü diye dışlanmamalıdır.

Çocuğunuzun ilk sosyal çevresi kardeşidir. Bu yüzden hayata karşı ilk izlenimlerini, ilk yaşantılarını, ilk hata ve ilk tecrübelerini kardeşiyle deneyimler, onunla gözlemler ve iyi ya da kötü bir bağ kurar. Burada ailenin tutumu çok önemlidir. Kardeşler arasındaki ilişkiyi pekiştirmek için, onları birbiriyle yarıştırmak yerine destek verici bir tutum sergilenmelidir.

Siz değerli anne ve babalar; unutmamalısınız ki çocuklar aileden ne görürse onu uygular. Bu gerçeğin farkında olmalısınız. Çocukları yetiştirirkenki tutumunuzun, gelecek nesillere yine çocuklarınız tarafından, sizden gördükleri şekilde, aktarılacağını bilmenizi isterim..

Çocuklar Arasında Ayrım Hususunda Ebeveynlere Öneriler

  • Çocuklarınızı birbirleriyle kıyaslamamalısınız, onlara olumlu-olumsuz, iyi-kötü ayrımı yapmaksızın koşulsuz sevgi ve ilgi vermelisiniz.
  • Yaptıkları veya yapacakları bir davranış sonucunda onları daha çok veya daha az sevmekle tehdit etmemelisiniz.
  • Kardeşler kavga ettiklerinde onların arasına bir yargıç gibi girerek haklı haksız ayrımı yapmamalısınız. Çocukları kendi hallerine bırakarak uzaktan izlemeli, aralarındaki bu olaya müdahil olmak yerine problemi kendi aralarında çözmelerine izin vermelisiniz. Aksi takdirde ebeveynler olaya müdahale ettiklerinde kardeşler arasında gizli bir öfke ve rekabet ortamı oluşmaktadır.
  • Aileye yeni katılan bebeğe zarar verebileceği endişesiyle kardeşleri uzak tutmak, dokunmasına, temas etmesine engel olmak yanlış bir tutumdur. Bu ihtimali göz önünde bulundurarak büyük çocuğun, yeni gelen bebeği kabul etmesine, sevip bir bağ kurmasına fırsat verilmelidir. Ailelerin bu hususta yaptıkları yanlışlardan bir diğeri de bebek geldikten sonra diğer kardeşi kreş veya okula göndererek evden uzaklaştırmalarıdır.

  • Henüz çocuk olan kardeşler arasında anne ve babaların en sık yaptığı hatalardan biri de “Sen artık büyüdün, abi/abla oldun,” diyerek çocuğa, üstlenemeyeceği kadar büyük bir sorumluluk yüklemeleridir. Zira bu sorumluluk çocuğun, özgürlüğünü kısıtlamış olur. Yaşanan bu kısıtlama ise kardeşler arasında kıskançlığa sebebiyet vermektedir.
  • Aileler kıskançlığı engelleme değil, sebebiyet vermeme yolunda bir tutum izlemelidir. Ebeveynler çocuklarla ilişkisini sağlam bir temel üzerine inşa etmelidir. Bu temel ise karşılıklı koşulsuz sevgi ve güvenden meydana gelmektedir.
  • Ebeveynler baskıcı ve aşırı otoriter bir tutum sergilememelidirler. Ancak aile içerisinde ortak belirli kural ve sınırlılıklar belirlenmeli ve bu hep birlikte konuşulmalıdır.
  • Anne/babalar alınan kararlarda aile içinde kararsız ve tutarsız bir duruş göstermemelidirler. Böyle ailelerin çocukları gelecekte duygusal alanda zayıf, karar vermekte zorluk yaşayan, dış baskılardan çabuk etkilenen bireyler olmaktadırlar.
  • Çocuklardan kusursuzluk beklenmemelidir, hatta zaman zaman hata yapmalarına izin verilmelidir. Aşırı mükemmeliyetçi bir tutum sergileyen ebeveynlerin çocuklarında sürekli olarak başkalarını mutlu etme duygusu görülebilir.

 

Bu Gönderiyi Paylaş

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir