Müşteri Temsilcisi
Tuğba
Müşteri Temsilcisi

Merhaba ben Tuğba. WhatsApp üzerinden bize yazabilirsiniz.

11:26
Whatsapp Destek Hattı
Post

Kurban Bayramı Çocuklara Nasıl Anlatılmalı ?

Kurban bayramı çocuklara nasıl anlatılmalı?

Kurban Bayramı diğer bayramlara göre içerdiği ritüellerden dolayı çocuklara anlatılırken ayrıca dikkatli olunmalıdır. Özellikle 7 yaşından önce çocukların kesinlikle kanlı kesim aşamalarına televizyonda dahi olsa maruz kalmaması gerekmektedir. Bu durumu çocuklar yetişkinler gibi algılayamayacağından daha ağır travmaların tetikleyicisi olabilir. Erken yaşlarda kesim aşamasına maruz kalan çocuklarda sıklıkla korku ve kaygı bozuklukları, uyku bozuklukları ve yeme bozuklukları görülmektedir. Bu sebeple 0-7 yaş aralığında sadece bayramın sosyal yönü anlatılmalıdır. Ailecek bir araya gelme, birlikte yemek yeme, akraba ve komşuları ziyaret etme gibi bayram ritüelleri ile bir araya gelmenin ve yardımlaşmanın önemi vurgulanmalıdır.

7-12 yaş arasında ise çocukların benzer şekilde kesim aşamalarına şahit olmaması gerekmektedir. Bu dönemde çocuklara dinin soyut yönlerinden daha çok somut bilgiler verilebilir. Etin insanlar için temel besinlerden biri olduğu, Kurban Bayramı’nda ihtiyaç sahibi insanlara et yardımı yapıldığı ve paylaşmanın önemi vurgulanabilir. Ayrıca bu yaş grubunda etin dağıtılması gibi aşamalarda çocukların sorumluluk alması da beklenebilir.

12 yaş sonrasında ise bayram ritüelinin tamamına şahit olmadan önce çocukların bireysel farklılıkları göz önünde bulundurulmalıdır. Soyut düşünme becerilerine sahip olmayan çocuklarda ve özellikle sosyal duygusal gelişimi buna hazır olmayan çocuklarda aceleci davranılmamalıdır. Bununla birlikte tüm yaş grubu çocuklar için baskıcı bir yaklaşım benimsenmemeli, çocuğa bayramın güzel ve eğlenceli yönleri yaşatılırken, sorularına kendi yaş seviyesine göre ve ihtiyacı kadar cevap verilmelidir.

 

Bu Gönderiyi Paylaş

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir